Vier jaar gevangenisstraf voor brandstichting lunchroom

Vier jaar gevangenisstraf voor brandstichting lunchroom

Geplaatst op 11 oktober 2023, om 14:29 uur

ARNHEM – De rechtbank heeft woensdag een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd aan een 45-jarige man uit Arnhem en een 46-jarige man uit Roermond wegens hun betrokkenheid bij de brandstichting in een lunchroom in Arnhem. Op 12 april 2022 hebben deze twee individuen midden in de nacht brand gesticht in het pand gelegen aan de Steenstraat in Arnhem. Hun handelingen omvatten het vernielen van een raam met een steen, gevolgd door het gooien van een jerrycan met brandbare vloeistof naar binnen, gevolgd door een brandende molotovcocktail. De brand resulteerde in aanzienlijke schade aan het meubilair in de lunchroom, evenals scheuren en afvallend pleisterwerk aan de muren rond die locatie. De brand veroorzaakte tevens een aanzienlijke hoeveelheid rook, die vanuit de brand locatie naar buiten ontsnapte via het vernielde raam en de openstaande ramen van de bovenliggende woningen, wat leidde tot de evacuatie van bewoners.

Op bewakingsbeelden was duidelijk te zien hoe de twee verdachten te werk gingen. Bovendien werd hun DNA aangetroffen op diverse voorwerpen die in de buurt van de brand werden gevonden, en werd een van de mannen herkend op camerabeelden. De verklaring van de verdachten, waarin zij beweerden niets met de brandstichting te maken te hebben, werd door de rechtbank als onaannemelijk bestempeld.

De rechtbank heeft beide mannen schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan brandstichting. Deze brandstichting heeft niet alleen gevolgen gehad voor de eigenaar van het pand en de bewoners van de bovenliggende woningen, maar heeft ook geleid tot een gevoel van onveiligheid in de samenleving. Dit betreft een ernstig misdrijf waarvoor alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend wordt geacht. De rechtbank hecht eraan om een duidelijk signaal af te geven dat dergelijke daden, met name een aanslag op deze wijze midden in de nacht en in het hart van de stad, zwaar bestraft zullen worden.

Foto’s: Persbureau Heitink