Meer bescherming voor Nederlanders wanneer crypto gestolen word

Meer bescherming voor Nederlanders wanneer crypto gestolen word

Geplaatst op 7 oktober 2023, om 00:01 uur

Mocht een platform gecompromitteerd raken en cryptocurrencies worden ontvreemd, dan zijn Nederlandse aanbieders verplicht hun klanten te compenseren. Bovendien mogen crypto dienstverleners in de crypto-sector de tegoeden van klanten niet gebruiken voor handel in eigen beheer.

Hoewel de Europese en nationale cryptowetgeving, inclusief de invoering van MiCA, steeds meer wordt gereguleerd, dekken ze niet alle risico’s af. De cryptomarkt blijft een volatiele en riskante omgeving. Het Ministerie van Financiën raadt kopers sterk aan zich goed in te lichten over de risico’s die verbonden zijn aan het handelen en gokken in cryptocurrency.

Verhoogde Consumentenbescherming

De Europese MiCA-regelgeving is bedoeld om consumenten extra bescherming te bieden. Op dit moment is de cryptowereld ongereguleerd. Als je geld verliest of slachtoffer wordt van fraude, heb je geen verhaal. De nieuwe MiCA-verordening zal meer toezicht en strengere eisen voor cryptobedrijven met zich meebrengen. In Nederland zal dit toezicht uitgevoerd worden door De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Voor Belgie verloopt dit via de FSMA.

Toezicht door Nederlandse AFM en DNB

Cryptovaluta en cryptobedrijven zullen binnenkort onder het toezicht vallen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Inspecteurs van de AFM zullen erop toezien dat de handel in cryptovaluta volgens de regels verloopt en dat kopers correct worden behandeld door crypto-exchanges of wallet-aanbieders, of er wellicht sprake is van fraude of oplichting.

De Nederlandsche Bank (DNB) zal toezicht houden op partijen die stablecoins uitgeven. DNB zal controleren of deze stablecoins daadwerkelijk ‘stabiel’ zijn en feitelijk worden gedekt door dollars of euro’s.