Onderzoek naar grote brand Arnhem: ‘Stop met zonnepanelendak met extra gevel’

Onderzoek naar grote brand Arnhem: ‘Stop met zonnepanelendak met extra gevel’

Geplaatst op 6 oktober 2023, om 14:34 uur

ARNHEM – Na aanleiding van een verwoestende brand in de Arnhemse wijk Presikhaaf, die afgelopen juni plaatsvond, is uit het onderzoek van de Veiligheidsregio VGGM gebleken dat er dringend maatregelen moeten worden genomen om rijtjeswoningen met aaneengesloten gevels en zonnepanelendaken te verbieden. Deze brandbare constructies bemoeilijkten het blusproces en droegen bij aan een snelle verspreiding van het vuur.

De betreffende brand, die begon als een keukenbrand in het midden van een rijtje van acht woningen, breidde zich in een alarmerend tempo uit tot een verwoestende inferno. Gelukkig slaagde een moedige vrouw erin, samen met haar jonge kind, te ontsnappen via het dak bedekt met zonnepanelen. Het is een wonder dat er niemand gewond raakte.

Vier van de acht aaneengesloten rijtjeswoningen werden volledig verwoest door de vlammen. Al snel werd er gewezen naar de zonnepanelendaken en voorzetgevels als mogelijke oorzaken voor de snelle verspreiding van de brand.

Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat deze verdenkingen inderdaad gegrond zijn. Zeven jaar geleden voerde woningcorporatie Portaal renovatiewerkzaamheden uit aan 95 woningen in Presikhaaf. Tijdens deze renovatie werd het oorspronkelijke dak vervangen door een aaneengesloten constructie van zonnepanelen. Bovendien werd er voor de muren een extra gevel geplaatst, die diende als spouwmuur met isolatiemateriaal.

Het is duidelijk dat deze constructies hebben bijgedragen aan de snelle verspreiding van de brand tijdens het incident in juni. Als gevolg hiervan roept het onderzoek op tot een onmiddellijke stop op het bouwen van rijtjeswoningen met vergelijkbare brandbare kenmerken. De veiligheid van bewoners en het minimaliseren van brandrisico’s moeten voorop staan bij toekomstige woningbouwprojecten.