Twee overtredingen bij alcoholcontrole op Schiphol onder vliegend personeel

Twee overtredingen bij alcoholcontrole op Schiphol onder vliegend personeel

Geplaatst op 27 september 2023, om 17:15 uur

AMSTERDAM – Woensdag heeft Team Luchtvaarttoezicht in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee een grootschalige alcoholcontrole gehouden onder het vliegend personeel op de luchthaven van Schiphol. 2 Personen hadden te diep in het glaasje gekeken.

In totaal zijn er 541 blaastesten uitgevoerd. 147x cockpitbemanning en 394 keer cabinebemanning.

In totaal hebben drie bemanningsleden van de cabine bij de eerste blaastest boven de limiet geblazen. Het betroffen hier bemanningspersoneel van verschillende vluchten.

Bij de vervolg blaastest bleek een vrouw op de ademanalyse 195 ug/l te blazen en kreeg een transactievoorstel van 700 euro. Een andere vrouw blies 105 ug/l en zal na beoordeling van het OM een straf krijgen. Het derde bemanningslid, een man, blies uiteindelijk 80 ug/l (90 ugl is de limiet) en kon zijn weg vervolgen.

0,2 promille
In de luchtvaart is maximaal 0,2 promille toegestaan. Tien uur voorafgaand aan een vlucht mag het vliegtuigpersoneel geen alcohol nuttigen.

Regelmatig
Het team Luchtvaarttoezicht van de politie voert dit soort controles regelmatig uit onder vliegers en cabinepersoneel. Ook op kleinere luchthavens.