Elf aanhoudingen na vervolg Ajax – Feyenoord

Elf aanhoudingen na vervolg Ajax – Feyenoord

Geplaatst op 27 september 2023, om 16:47 uur

AMSTERDAM – De politie heeft woensdag 27 september 2023 rondom het vervolg van Ajax – Feyenoord elf mensen aangehouden. De meeste aanhoudingen zijn voorafgaand aan de wedstrijd gedaan vanwege het bezit van een bivakmuts. De wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA werd zonder publiek gespeeld.

De Klassieker werd afgelopen zondag na 55 minuten definitief gestaakt, omdat tot tweemaal toe vanaf de tribune vuurwerk op het veld werd gegooid. Na de wedstrijd vonden grootschalige openbare ordeverstoringen plaats door supporters die na de gestaakte wedstrijd het stadion verlieten. Daarbij is fors geweld gebruikt tegen politieagenten, onder andere door het gooien van stenen en zwaar vuurwerk. Onder het politiepersoneel zijn daardoor gewonden gevallen. Een grootschalige inzet van de Mobiele Eenheid, inclusief het gebruik van traangas, was nodig om de openbare orde te herstellen.

Veiligheidsrisicogebied
De politie was vandaag zichtbaar aanwezig rondom het stadion waar de wedstrijd vanmiddag gespeeld werd. Het gebied rond de Johan Cruijff ArenA was door de driehoek als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Dat maakte dat de politie iedereen in het gebied preventief kon fouilleren en controleren op bezit van bijvoorbeeld vuurwerk of wapens. Ondanks het feit dat er geen publiek bij de wedstrijd aanwezig mocht zijn, verzamelden groepen supporters zich rond het stadion. Agenten konden elf van hen aanhouden; tien personen omdat zij bivakmutsen bij zich hadden en één persoon die nog gesignaleerd stond voor een ander feit.

Stadionverbod
Alle aangehouden personen worden gehoord en met een geldboete of een dagvaarding heengezonden. Zij riskeren daarnaast een stadionverbod van minstens 6 maanden. Fans zijn na een derde stadionverbod nooit meer welkom in een stadion.