Aanhouding voor misbruik alarmnummer 112

Aanhouding voor misbruik alarmnummer 112

Geplaatst op 20 september 2023, om 07:59 uur

OIRSBEEK – De politie heeft maandagmiddag een 37-jarige man uit Oirsbeek aangehouden die de afgelopen dagen veelvuldig de alarmlijn belde en centralisten uitschold en bedreigde. Hem wordt bedreiging ten laste gelegd.

Jaarlijks worden er honderden valse aangiften en meldingen gedaan bij de politie. In 2022 werd het alarmnummer 112 bijna 3,5 miljoen keer gebeld. 37 procent van deze oproepen werd niet doorgezet naar de hulpdiensten, omdat het ging om misbruik of oneigenlijk gebruik van het noodnummer. Het bezorgt de politie en andere hulpverleners veel onnodig werk en wordt als een zwaar vergrijp gezien.

Misbruik strafbaar

Bij een valse 112-­melding zal degene die de valse melding heeft gedaan, worden opgespoord.  Als je een valse melding doet (dit betekent: zeggen dat er iets gebeurt, wat niet waar is), of misbruik maakt van 112 (alleen bellen en de verbinding verbreken of lachen, schreeuwen, schelden, etc.), dan pleeg je een misdrijf. De politie zal dus ingrijpen. Misbruik kan resulteren in een taak- of  gevangenisstraf.