Politie behandelt zorgvuldig Veilig Thuis-meldingen over kinderen bij XR-demonstratie op A12

Politie behandelt zorgvuldig Veilig Thuis-meldingen over kinderen bij XR-demonstratie op A12

Geplaatst op 12 september 2023, om 16:20 uur

NEDERLAND – De politie heeft de Veilig Thuis-meldingen over de aanwezigheid van kinderen tijdens de Extinction Rebellion (XR)-demonstratie op de A12 zorgvuldig behandeld. Dit is gedaan zonder enige dreiging, strafmaatregel, of opinie met betrekking tot de demonstratie. De veiligheid van kinderen staat voorop in deze kwestie. Sinds zaterdag hebben er dagelijks XR-acties plaatsgevonden op de A12 bij Den Haag. Omdat het blokkeren van de snelweg verboden is door de burgemeester van Den Haag, worden deze acties als illegaal beschouwd en maken de deelnemers zich schuldig aan een strafbaar feit. In de afgelopen dagen heeft de politie vastgesteld dat sommige ouders hun (jonge) kinderen hebben meegenomen naar de demonstratie, terwijl ook minderjarigen zelfstandig naar de demonstratie zijn gekomen.

Omdat het een illegale protestactie betreft, heeft de politie de opdracht gekregen om deze te beëindigen. In het uiterste geval kan hierbij geweld worden toegepast, zoals de inzet van de Mobiele Eenheid en de waterkanonnen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals benadrukt door Martine Dijkstra, algemeen SGBO-commandant van de Eenheid Den Haag. Ze merkte op dat zelfs kinderen zich aan de frontlinie bevonden, en om die reden is de waterkanon tijdelijk niet ingezet. De politie is van mening dat ouders hun kinderen in een potentieel gevaarlijke situatie hebben geplaatst door hen mee te nemen naar een illegale protestactie.

Voordat de politie geweldsmiddelen inzet, wordt kwetsbare groepen, waaronder minderjarigen en hun begeleiders, de kans geboden om te vertrekken. In de afgelopen dagen hebben agenten ouders herhaaldelijk gewaarschuwd en gesommeerd om met hun kinderen te vertrekken, om zo te voorkomen dat de kinderen in een risicovolle situatie terechtkomen. Niet alle ouders gaven echter gehoor aan deze bevelen, en daarom zijn sommige mensen, inclusief de kinderen die zij bij zich hadden, gearresteerd. Hierop zijn meer dan dertig meldingen ingediend bij het meldpunt Veilig Thuis. Dit gebeurt altijd bij kinderen onder de 12 jaar die zijn aangehouden of in een gevaarlijke situatie zijn gebracht. Voor kinderen tot 18 jaar is het aan de agent om te beoordelen of de situatie daarvoor aanleiding geeft.

Martine Dijkstra benadrukt dat de meldingen niet zijn gedaan als dreigement of strafmaatregel tegen ouders. Collega’s hebben gehandeld in overeenstemming met hun professionele oordeel en maakten zich oprecht zorgen over het feit dat mensen hun kinderen meenamen naar een illegale protestactie. Het optreden van de politie heeft niets te maken met een standpunt over de demonstratie of het doel ervan.

Als de politie zich zorgen maakt over een minderjarige, wordt de afspraak gevolgd om dit te melden bij Veilig Thuis. De reden voor bezorgdheid kan variëren, maar is altijd afhankelijk van de context. De politie en Veilig Thuis zijn het erover eens dat elke melding zorgvuldig moet worden overwogen en goed moet worden onderbouwd. Het welzijn van het kind staat altijd voorop. Als Veilig Thuis van mening is dat de zorgen terecht zijn, kan passende vervolghulp worden ingezet. Anders wordt de melding afgesloten. Dijkstra benadrukt dat de politie het protocol volgt bij alle aanhoudingen waarbij minderjarigen betrokken zijn.