Inbeslagname van 66 dieren na zeer slechte leefomstandigheden

Inbeslagname van 66 dieren na zeer slechte leefomstandigheden

Geplaatst op 12 september 2023, om 10:47 uur

TIEL – De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft bijna twee weken geleden, in samenwerking met de rijksdienst RVO en de politie, 66 dieren in bewaring genomen in een huis en op het bijbehorende erf van een inwoner van Tiel. Onder deze dieren vielen diverse soorten vogels, honden, katten en konijnen. De leefomstandigheden van deze dieren waren over het algemeen zeer slecht, met te kleine en ernstig vervuilde kooien, gebrek aan schoon water en geschikte voeding.

Alle dieren zijn overgebracht naar geheime opvanglocaties, waar ze de juiste (medische) verzorging zullen ontvangen. De kosten voor deze zorg zullen worden verhaald op de verantwoordelijke persoon door de RVO.

De bewoner van het adres had in totaal 49 vogels ondergebracht, waaronder kanaries, parkieten, zebravinken, twee papegaaien en een kaketoe. In alle gevallen werden de dieren gehouden in kooien die te klein waren, ernstig vervuild waren, en waarin een tekort was aan schoon drinkwater en geschikt voer.

Op het erf werden diverse vogelsoorten aangetroffen, waaronder parkieten, duiven, kippen, dwergpapegaaien, een rijstvogel en een Japanse meeuw. Deze dieren verkeerden in vergelijkbare slechte omstandigheden. Daarnaast werden elf konijnen op het erf gehouden, die nauwelijks bewegingsruimte hadden in hun hokken en in de meeste gevallen te lange nagels hadden.

Inspecteurs troffen in de woning ook drie honden aan die gehouden werden in te kleine en vieze benches, zonder toegang tot schoon water of voedsel. Op hetzelfde adres verbleven drie katten, die hun behoeften moesten doen in vervuilde kattenbakken. Een van de katten was ernstig vermagerd en zat alleen op de bovenverdieping.

De bewoner van het adres had in de afgelopen maanden herhaaldelijk waarschuwingen ontvangen van de inspectiedienst en meerdere bestuursrechtelijke lasten opgelegd gekregen door de RVO om de situatie aanzienlijk te verbeteren. Omdat de eigenaar deze waarschuwingen consequent had genegeerd, werd besloten tot inbeslagname van de dieren.

Foto’s: Instagram dierenpolitie_on & inspectiedienst