Bredanaar (34) verdacht van handel in zwaar illegaal vuurwerk via Telegram

Bredanaar (34) verdacht van handel in zwaar illegaal vuurwerk via Telegram

Geplaatst op 6 september 2023, om 12:35 uur

BREDA – Een 34-jarige man uit Breda is dinsdag door de politie aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij en het faciliteren van de handel in zwaar illegaal vuurwerk via de berichtendienst van Telegram. De woning van de verdachte is door de politie onder leiding van een rechter-commissaris doorzocht.

Onderzoek
Het milieuteam van de politie Zeeland-West-Brabant heeft de afgelopen maanden intensief onderzoek gedaan naar het aanbieden van professioneel vuurwerk aan particulieren via de berichtendienst van Telegram. De rechercheurs kregen daarbij zicht op een groep waarop zwaar professioneel vuurwerk werd verhandeld. De beheerder op deze dienst was anoniem, maar kon na onderzoek toch worden geïdentificeerd door de politie. Het gaat om een 34-jarige Bredanaar. Hij is eerder veroordeeld voor het aanbieden van zwaar vuurwerk aan particulieren. Op dinsdagmiddag 5 september 2023 werd deze beheerder in overleg met de officier van justitie door de politie aangehouden. De Telegram site waar professioneel vuurwerk op werd verhandeld, is vervolgens offline gehaald. De verdachte is in verzekering gesteld en wordt gehoord. Politie en justitie doen nader onderzoek naar de overige groepsbeheerders, aanbieders en afnemers van het vuurwerk

Hogere straffen
Het OM eist sinds 2011 hogere straffen voor het opslaan, handelen, maken en laten ontploffen van (zelfgemaakt) (professioneel) vuurwerk. Door wetenschappelijk onderzoek van TNO is aangetoond dat de explosieve krachten van sommige van deze vuurwerkartikelen vergelijkbaar zijn met de kracht van een aanvalsgranaat. Handelingen met professioneel vuurwerk (dus het niet voor consumenten en goedgekeurde vuurwerk) betreffen misdrijven en veroordeelden belanden in het Justitieel Documentatie Register. Dit betekent dat zij vanaf dat moment een strafblad hebben en een VOG in veel gevallen niet meer kan worden afgegeven (link naar vraag over VOG). Bovendien worden gevangenisstraffen en taakstraffen opgelegd.