Zorgverlener (62) verdacht van dood minderjarige door schuld

Zorgverlener (62) verdacht van dood minderjarige door schuld

Geplaatst op 24 augustus 2023, om 11:37 uur

BREDA – Het Openbaar Ministerie verdenkt een 62-jarige zorgverlener uit Bergen op Zoom ervan dat hij schuldig is aan de dood van een minderjarige cliënt. Jacobus K. zou het hulpeloze slachtoffer op 10 maart 2020 in een te heet bad hebben gezet, zonder eerst de watertemperatuur te controleren.

Tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank in Breda was de verdachte niet aanwezig. Enkele nabestaanden, onder wie de pleegmoeder en pleegzus van het slachtoffer, waren er donderdag wel.

Door het water liep de cliënt op 52 procent van zijn lichaam ernstige brandwonden op. Daarbij verkleurde zijn lichaam en liet de huid aan zijn benen los. De verdachte zou vervolgens niet op tijd 112 hebben gebeld en onjuist hebben gekoeld, waarna het slachtoffer twee dagen later kwam te overlijden.

Openheid van zaken
Het incident is inmiddels drieënhalf jaar geleden. Dat komt volgens het OM onder meer omdat een deskundige zich ook over de zaak moest buigen. “Dat heeft enige tijd geduurd”, zei de officier van justitie. De verdachte is volgens haar niet of lastig bereikbaar. Ze wil graag dat hij in de toekomst wel komt, zodat hij openheid van zaken kan geven. De man wordt, behalve van dood door schuld, nog van twee feiten verdacht. Hij zou de cliënt in gevaar hebben gebracht en hebben geweten dat hij hem schade kon aanrichten. De volgende voorbereidende zitting is op 19 september. K. moet dan verplicht verschijnen van de rechtbank. Het doel is om de zaak vervolgens op 11 januari inhoudelijk te behandelen.

Door: ANP