Verdachten aangehouden voor verduistering, witwassen en beleggingsfraude

Verdachten aangehouden voor verduistering, witwassen en beleggingsfraude

Geplaatst op 23 augustus 2023, om 12:52 uur

TIEL/OOSTERHOUT – Dinsdag heeft de FIOD drie personen aangehouden, een vrouw van 37 jaar en twee mannen van 31 en 39 jaar, afkomstig uit de gemeenten Tiel en Oosterhout. Ze worden verdacht van verduistering en witwassen. De vrouw wordt bovendien ook verdacht van het zonder vergunning aanbieden van beleggingsdiensten, oplichting en valsheid in geschrift. Er zijn huiszoekingen uitgevoerd in hun woningen. Verschillende bezittingen zijn in beslag genomen, waaronder huizen, bankrekeningen, paarden, auto’s, luxe items, contant geld, goud en sieraden.

Na meldingen van consumenten heeft de AFM een vooronderzoek uitgevoerd en aangifte gedaan van vermoedelijke beleggingsfraude. De vrouwelijke verdachte bood beleggingsmogelijkheden aan met beloofde rendementen tussen 10% en 12% per maand. Ze beweerde dat deze rendementen behaald konden worden door te handelen in koersverschillen tussen de dollar en goud, met een mogelijke jaarlijkse opbrengst van 200% voor beleggers.

Uit het AFM-register blijkt dat de vrouw niet over een vergunning beschikte voor het aanbieden van beleggingsdiensten. Gedurende minder dan twee jaar verzamelde ze waarschijnlijk ruim 56 miljoen euro van beleggers. Het onderzoeksteam vermoedt dat een groot deel van dit geld niet voor de beloofde investeringen is gebruikt, maar voor persoonlijke uitgaven, zoals woningen, luxe auto’s, kostbare paarden en cryptocurrency. Valse facturen zijn vermoedelijk gebruikt bij deze fraude en de verdachten opereerden via een netwerk van vennootschappen.

Het onderzoek wordt geleid door het Functioneel Parket.

Foto’s : Persbureau Heitink