Man op pont aangehouden na bedreiging en beschadiging met mes

Man op pont aangehouden na bedreiging en beschadiging met mes

Geplaatst op 16 augustus 2023, om 14:13 uur

AMSTERDAM – Woensdagochtend heeft de politie een verdachte gearresteerd op de pont vanaf De Ruyterkade achter Amsterdam Centraal Station naar de Buiksloterweg in Amsterdam-Noord. Deze persoon wordt ervan verdacht reizigers en personeel op de pont met een mes te hebben bedreigd en verschillende vernielingen te hebben veroorzaakt. Omstreeks 05.30 uur kwam er een melding binnen over een man met een mes die anderen op de pont bedreigde. Op dat moment waren er twee schippers en ongeveer twintig reizigers aan boord. Er werd gemeld dat de verdachte tevens vernielingen aanrichtte. Er ontstond onrust op de pont: hoewel de pont inmiddels was aangemeerd in Noord, kon de klep om van boord te gaan niet omlaag en konden reizigers niet direct vertrekken.

Korte tijd later arriveerden agenten en troffen ze een bijna lege pont aan. Reizigers bleken over de klep te zijn geklommen en vertrokken. Op de pont bevonden zich enkel de verdachte en, zoals later bleek, de twee schippers in de stuurhut. De agenten klommen over de klep aan boord en wisten de verdachte te arresteren met inzet van een stroomstootwapen vanwege de bedreiging. De verdachte is een 53-jarige man uit Georgië zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij is overgebracht naar een politiebureau voor ondervraging. Bij zijn bezittingen werd een mes aangetroffen door de agenten.

De recherche onderzoekt de precieze gebeurtenissen op de pont. Het GVB heeft vastgesteld dat kortsluiting, veroorzaakt door vernielingen, heeft geleid tot het falen van de klep. Beelden van de gebeurtenis zijn vastgelegd en zullen door rechercheurs worden geanalyseerd.