Grote waterlekkage op spoedeisende hulp: patiënten naar andere ziekenhuizen gebracht

Grote waterlekkage op spoedeisende hulp: patiënten naar andere ziekenhuizen gebracht

Geplaatst op 14 augustus 2023, om 10:31 uur

ARNHEM – In het Rijnstate Ziekenhuis te Arnhem is op maandag even voor middernacht een waterleiding gesprongen. Als gevolg hiervan is de Spoedeisende Hulp (SEH) tijdelijk gesloten en zijn enkele operatiekamers met water geconfronteerd. Inmiddels is de situatie onder controle.

“Een tijdelijke opname van patiënten is momenteel niet mogelijk”, meldde een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden in de nacht tegenover Omroep Gelderland. “De lekkage heeft zowel de SEH als een verdieping daarboven getroffen.”

Patiënten werden omgeleid naar nabijgelegen ziekenhuizen, zoals De Gelderse Vallei in Ede. Dit werd geregeld via protocollen tussen de ziekenhuizen. Ambulances waren op de hoogte van deze omleiding en brachten patiënten automatisch naar het dichtstbijzijnde beschikbare ziekenhuis.

De brandweer is grootschalig ingezet en ter plaatse om de omvangrijke wateroverlast aan te pakken. Een brandweerwoordvoerder verklaarde: “We hebben elders ook een lekkage ontdekt. Er wordt momenteel hard gewerkt om het water te verwijderen, maar dit zal nog enige tijd in beslag nemen.”

Rond 02.45 uur heeft de omvang van de hulpverlening kunnen worden verminderd. Een woordvoerder van Rijnstate legde uit: “De beschadigde leiding is vervangen. We zullen de mogelijkheid onderzoeken om de warmwatervoorziening weer op te starten. Op basis daarvan kunnen we beslissen of zowel de SEH als de operatiekamers weer operationeel kunnen zijn.”

Op 06.00 uur ’s ochtends werd gemeld dat de SEH voor noodgevallen weer geopend was. Om 09.00 uur zal het ziekenhuis aankondigen of de operatiekamers vandaag weer operationeel zullen zijn.

Foto’s: Roland Heitink