OM eist 4 jaar cel voor afpersen meisjes om naaktbeelden

OM eist 4 jaar cel voor afpersen meisjes om naaktbeelden

Geplaatst op 9 augustus 2023, om 15:15 uur

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van vier jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 26-jarige man uit het Zuid-Hollandse dorp Piershil die minderjarige meisjes dwong om naaktfoto’s en video’s te maken en aan hem te sturen.

De man benaderde zijn slachtoffers via Snapchat, waarop hij de schuilnaam Lars van Dijk gebruikte. In totaal deden 21 slachtoffers aangifte van afpersing of een poging daartoe. In werkelijkheid zullen er meer dan 21 slachtoffers zijn, erkent de verdachte. Ter vergelijking: in de grotere sextortionzaak in Breda, met in totaal 171 slachtoffers, hebben 26 meisjes aangifte gedaan.

De verdachte vertelde woensdag in de rechtbank in Rotterdam dat hij tot 2022 vier jaar lang pubermeisjes van 12 tot 16 jaar onder druk zette door hun foto’s van Instagram af te halen en die te bewerken zodat het een naaktfoto leek. Vervolgens dreigde hij die gemanipuleerde foto’s te verspreiden op internet, tenzij ze hem échte naaktbeelden zouden sturen en steeds meer. Een 15-jarig slachtoffer stuurde hem in drie maanden tijd wel dertig naaktfoto’s en video’s waarop ze seksuele handelingen verrichtte, op zijn commando.

“Ik heb het gedaan om mijn eigen lusten te bevredigen”, erkende Jacobus van der V. in de rechtbank. “Het wond me op.” De verdachte gebruikte grove taal om zijn slachtoffers af te persen. “En straks niet huilen als je als slet wordt aangewezen op school”, stuurde hij onder meer. Aan een meisje van 14 schreef hij: “Ik ga net zo lang door tot je hele leven en toekomst verneukt is.”

In een aantal gevallen stuurde hij daadwerkelijk naaktfoto’s door naar vrienden en vriendinnen van het slachtoffer. Die foto’s belandden daardoor op middelbare scholen van de slachtoffers. “Dat is sociaal dodelijk. Er zijn meisjes bij die mentaal aan de afgrond zijn geraakt”, zei de rechter. “Dat besef ik me heel goed”, antwoordde de verdachte.

“Je loopt op school en ineens word je uitgelachen”, vertelde een van de meisjes over de desastreuze gevolgen. “Ik ben uitgelachen, nageroepen en voelde me op straat aangekeken. Ik durfde geen boodschappen meer te doen en in een restaurant of winkel kon ik in huilen uitbarsten door een golf van paniek.”

Naast de celstraf eist het OM dat de verdachte zich laat behandelen. Ook eist het OM een contactverbod met de slachtoffers. De verdediging pleitte voor een lagere celstraf, omdat Van der V. verminderd toerekeningsvatbaar is.

De rechtbank doet op 23 augustus uitspraak.

Door: ANP