Politie straft vier medewerkers na grensoverschrijdend gedrag

Politie straft vier medewerkers na grensoverschrijdend gedrag

Geplaatst op 3 augustus 2023, om 11:49 uur

TILBURG/ZEELAND– De leiding van de politie Zeeland-West-Brabant heeft twee medewerkers ontslagen, na een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en oneigenlijk gebruik van vuurwapens binnen een van de politielocaties van Basisteam Walcheren. Tevens zijn twee medewerkers voorwaardelijk ontslagen en naar andere teams overgeplaatst. Eerder namen twee andere medewerkers zelf ontslag. Sinds begin 2022 werken nieuwe leidinggevenden en medewerkers van basisteam Walcheren hard aan de opbouw van een veilige en inclusieve werkomgeving.

De politieleiding kreeg begin februari 2022 diverse meldingen over grensoverschrijdend gedrag door collega’s. Hierop werd een disciplinair onderzoek opgestart door interne politieonderzoekers van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten. Gezien de ernst van de feiten zijn tientallen betrokkenen gehoord om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Het totale proces van onderzoek en besluitvorming nam 1,5 jaar in beslag. Om het onderzoek niet te beïnvloeden werden in deze periode geen details vrijgegeven. Datzelfde gold tijdens het besluitvormingsproces. Dit omdat de betrokken medewerkers namelijk het recht hebben om eerst hun zienswijze te geven, voordat er definitieve besluiten genomen kunnen worden.