Tien arrestaties voor en na de wedstrijd FC Twente – Hammarby IF

Tien arrestaties voor en na de wedstrijd FC Twente – Hammarby IF

Geplaatst op 28 juli 2023, om 09:06 uur

ENSCHEDE  – Voor en na de wedstrijd FC Twente – Hammarby IF, in de tweede voorronde van de Conference League, zijn in totaal tien mensen aangehouden. Volgens de politie zijn arrestaties verricht vanwege onder meer openlijke geweldpleging, mishandeling en belediging van een ambtenaar in functie. Een van de gearresteerden is minderjarig en zal in de loop van de nacht van donderdag op vrijdag worden vrijgelaten.

Inmiddels is de rust in en rond het stadion teruggekeerd, laat een woordvoerster van de politie rond 01.45 uur in de nacht van donderdag op vrijdag weten.

Direct na afloop van de wedstrijd FC Twente – Hammarby IF, in de tweede voorronde van de Conference League, gingen supporters van beide clubs op de tribune met elkaar op de vuist. Daarbij vielen rake klappen, aldus de politie. De ME werd ingezet. Ook rond het stadion was het onrustig en moest de politie ingrijpen. “Het overgrote deel van de Hammarby-supporters is uiteindelijk door de politie gefaciliteerd met vervoer naar hun hotel”, meldt de politie.

Er zijn gewonden gevallen, zegt de politiewoordvoerster. Maar om hoeveel het gaat, is nog onduidelijk. “We hopen daar vrijdag in de loop van de dag meer duidelijkheid over te hebben.” Ten minste een Zweedse supporter viel van de tribune en werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht, meldde algemeen directeur Paul van der Kraan van FC Twente eerder. Hij noemde de rellen “vreselijk” en “Twente-onwaardig”.

Een muziekfestival in het centrum van de stad werd donderdag rond 23.30 uur vanwege de onrust rond het stadion stilgelegd en de horeca in het centrum moest om middernacht sluiten. Volgens de politie is het daar rustig gebleven en moest er niet worden ingegrepen.

Enschede had donderdagmiddag de Twentse stad uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied en in de binnenstad van Hengelo was een noodbevel van kracht. Die maatregelen waren genomen uit “ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens” rondom de wedstrijd.

FC Twente won met 1-0 van de Zweedse club en volgende week is de returnwedstrijd in Stockholm.