Honderden kilo’s zwaar vuurwerk gevonden in garagebox onder wooncomplex

Honderden kilo’s zwaar vuurwerk gevonden in garagebox onder wooncomplex

Geplaatst op 26 juli 2023, om 22:56 uur

AMSTERDAM – De politie heeft dinsdagavond ruim 340 kilo zwaar en professioneel vuurwerk aangetroffen in een garagebox aan de Osdorper Ban in Amsterdam. Een 19-jarige man uit Amsterdam is aangehouden op verdenking van het bezit en handel in dit vuurwerk.

Dankzij een kort, maar intensief onderzoek heeft de recherche in samenwerking met verschillende (specialistische) diensten dit levensgevaarlijke vuurwerk van de straat kunnen halen. De politie heeft de verachte op heterdaad betrapt bij de verkoop van dit vuurwerk waarna hij is aangehouden. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau en op een later moment verhoord. Ook worden meerdere aanhoudingen in dit onderzoek niet uitgesloten.

Garagebox
Ondertussen wordt door andere politiediensten onderzoek gedaan naar de mogelijke opslagplaats. Als zij de garagebox instappen, zien zij direct een zeer grote hoeveelheid vuurwerk. Uiteindelijk is de totale opbrengst ruim 340 kilo aan shells, cobra’s en nitraten. Al dit vuurwerk valt onder de categorie F4. Dit is vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik en dus illegaal is om als consument (en al helemaal als particulier) te verkopen dan wel te bezitten. Ook is bekend dat dergelijk vuurwerk gebruikt wordt bij zelfgemaakte explosieven. De recherche onderzoekt of het vuurwerk dat is aangetroffen hiermee in verband kan worden gebracht. Het vuurwerk is in beslag genomen en zal door een professioneel bedrijf worden vernietigd.

EOD
Maar dit is niet het enige dat in de box wordt gevonden. Als de politie verder kijkt, ziet een Teamleider Explosieven Veiligheid een verdacht voorwerp liggen. De teamleider acht de kans aanwezig dat dit wel eens een zelf gefabriceerd explosief zou kunnen zijn gelet op hetgeen allemaal in de garage ligt. Om die reden wordt de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) ingeschakeld. Als de EOD arriveert, gaan de specialisten van deze dienst naar binnen en komen zij gelukkig snel tot de conclusie dat dit voorwerp geen gevaar vormt voor de omgeving.