Doorzoekingen bij mest verwerkende bedrijven om mogelijke fraude

Doorzoekingen bij mest verwerkende bedrijven om mogelijke fraude

Geplaatst op 19 juli 2023, om 13:05 uur

DEN HAAG – In een onderzoek naar mogelijke fraude heeft de recherche van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) dinsdag doorzoekingen gedaan in twee woningen en vier mest verwerkende bedrijven in Drenthe, Groningen en Overijssel. Daarbij is de administratie in beslag genomen. De bedrijven worden verdacht van het vervalsen van facturen en het onjuist bijhouden van de mestboekhouding, meldt de NVWA woensdag.

Volgens de NVWA is de administratie niet goed bijgehouden en is niet duidelijk hoeveel mest en andere producten er zijn aangeleverd en verwerkt in de zogeheten vergister die er biogas van maakt. Daardoor is ook onduidelijk waaruit het product bestaat dat na vergisting ontstaat en dat soms kan worden gebruikt als meststof. Dat kan een risico voor de volksgezondheid en het milieu zijn, aldus de NVWA.

In Nederland gelden strenge regels voor handel, vervoer, verwerken en toepassen van mest. Met het niet naleven van de regels valt volgens de NVWA al snel veel geld te verdienen.