Populaire politievlogger Jan-Willem rijdt veel te hard en raakt rijbewijs kwijt

Populaire politievlogger Jan-Willem rijdt veel te hard en raakt rijbewijs kwijt

Geplaatst op 18 juli 2023, om 14:41 uur

BINNENLAND – De bekende politievlogger Jan-Willem Schut heeft deze maand de wet overtreden. Met maar liefst 330.000 volgers op YouTube is Schut populair, maar hij reed veel te hard op de snelweg en heeft tijdelijk zijn rijbewijs moeten inleveren. Dit zorgt voor een lastige situatie binnen de politietop. Op zondagochtend 9 juli reed Schut in zijn eigen auto veel te hard terug naar huis na een late dienst in Limburg. Na correctie bleek hij 51 kilometer per uur te snel te hebben gereden. Collega’s van de politie hebben Schut, die nog in uniform was, aan de kant gezet en zijn rijbewijs ingenomen. Dit is gemeld door goed ingevoerde bronnen bij de politie aan RTL Nieuws.

De YouTube-video’s van Jan-Willem Schut, waarin hij sinds 2016 vlogs maakt over zijn werk als agent, worden massaal bekeken. Hij brengt onder andere winkeldiefstallen en achtervolgingen van plofkrakers in beeld. Bij verkeerscontroles herinnert hij zijn kijkers regelmatig eraan om voorzichtig te rijden. Nu is Schut zelf het onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek. Daarnaast heeft de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) van de politie een disciplinair onderzoek gestart. Schut heeft een schriftelijke waarschuwing gekregen en volgens een woordvoerder accepteert hij de consequenties.

Als inspecteur van rang is Schut een belangrijk boegbeeld voor de politie. Daarom zit de politietop naar verluidt in een lastige positie vanwege zijn recente overtreding. De politie heeft besloten om de kwestie niet naar buiten te brengen zolang het VIK-onderzoek naar de ernstige snelheidsovertreding nog gaande was. Naar aanleiding van vragen van RTL Nieuws is het incident bevestigd en heeft Schut zelf een vlog over het voorval gepubliceerd. “Als politieambtenaar zou ik beter moeten weten dat dit consequenties heeft”, zegt Schut in zijn vlog. Hij erkent dat zijn rijgedrag gevaarlijk was en dat het een ernstige verkeersovertreding betrof. Het incident heeft Schut de afgelopen dagen veel stress en spanning bezorgd, aldus de politieman.

Jan-Willem Schut begon in 2016 met vloggen over zijn werk als politieagent. Zijn video’s werden al snel razendpopulair en leverden hem in de afgelopen twee jaar een nominatie op voor de Televizier-Ster-Online-Videoserie. Vanwege zijn ervaring met video werd hij in 2020 de eindredacteur video bij de voorlichting van de Landelijke Eenheid. Eerder kwam de politievlogger in opspraak toen hij persoonsgegevens publiceerde, waarover het datajournalistieke programma Pointer twee keer melding heeft gemaakt.

Foto: Instagram/@janwillem_politie