Echtpaar aangehouden voor voorbereiden aanslag, man mogelijk lid van IS

Echtpaar aangehouden voor voorbereiden aanslag, man mogelijk lid van IS

Geplaatst op 6 juli 2023, om 09:27 uur

BREDA/EINDHOVEN – Een 29-jarige man en zijn 31-jarige vrouw zijn donderdagochtend aangehouden op verdenking van terrorisme, meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om een man uit Tadzjikistan en een vrouw uit Kirgizië. Ze worden verdacht van “voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf”. De man wordt daarnaast verdacht van deelname aan de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS).

De twee verblijven sinds 2022 in Nederland. De vrouw is in een woning in Breda aangehouden, de man is opgepakt in Eindhoven. De recherche kwam de verdachten op het spoor na een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hieruit bleek dat de man lid is van IS en de opdracht heeft gekregen een aanslag te beramen. “De plannen waren nog niet concreet, maar het Openbaar Ministerie vond ze serieus genoeg om in te grijpen”, staat te lezen in een verklaring.

In het onderzoek werd samengewerkt met Duitsland, omdat de man contact had met mensen die wonen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In het Duitse onderzoek zijn donderdag zeven verdachten opgepakt omdat ze een aanslag zouden voorbereiden. Daar ging het volgens de krant Die Welt om zeven mannen van tussen de 20 en 45 jaar uit Tadzjikistan en Turkmenistan. Zij zouden allemaal rond het voorjaar van 2022 in Duitsland zijn aangekomen. Volgens de Duitse veiligheidsdiensten onderhielden ze contact met de Afghaans-Pakistaanse tak van IS.

Beide verdachten in Nederland worden op vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze zitten in beperkingen, wat betekent dat de verdachten alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Door: ANP