Passagiersvliegtuig communiceert niet, F16’s moeten ingrijpen

Passagiersvliegtuig communiceert niet, F16’s moeten ingrijpen

Geplaatst op 2 juli 2023, om 18:16 uur

VOLKEL – Twee F16’s van de Koninklijke Luchtmacht moesten zondag korte tijd de lucht in vanaf vliegbasis Volkel voor een interceptie van een verkeersvliegtuig dat geen verbinding wist te krijgen met de luchtverkeersleiding.

“De piloten van het passagiersvliegtuig bleken een verkeerde radiofrequentie te hebben ingesteld. Het toestel had geen technische problemen”, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht. De bemanning wist al snel de verbinding tot stand te brengen. Toen bleek dat het toestel de vlucht normaal kon vervolgen zijn de F16’s teruggekeerd naar vliegbasis Volkel.

Volgens de woordvoerder is er gemiddeld elke week een incident en moeten ongeveer tien keer per jaar de straaljagers de lucht in voor een interceptie. “Het gaat in de meeste gevallen om incidenten zoals op deze zondag. Maar soms is er een noodsituatie. Zo hebben we eens een vliegtuig met een kapotte hoogtemeter moeten begeleiden bij het landen”, aldus de zegsman.

Door: ANP