Grote brand in Rotterdam onder controle, wel nog steeds rook

Grote brand in Rotterdam onder controle, wel nog steeds rook

Geplaatst op 28 juni 2023, om 10:33 uur

ROTTERDAM – In Rotterdam-West heeft woensdag een grote brand gewoed waardoor vooral over dat stadsdeel rook trok, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Rond 09.30 uur meldde de brandweer dat de brand onder controle was. Vanwege de grote hoeveelheid vrijkomende rook is een NL-Alert verzonden, waarin mensen onder meer worden opgeroepen uit de rook te blijven.

De brand woedde in een loods aan de Keileweg. Eerder woensdagochtend sloegen de vlammen uit het pand en trok een grote rookkolom over de stad. “Bij de brand komt veel rook vrij. Blijf uit de rook. Sluit ramen en deuren en schakel ventilatiesystemen uit”, meldde de veiligheidsregio toen. Dat advies blijft staan, aangezien er nog steeds rook vrijkomt die laag overtrekt, hoewel wel minder dan eerder, zegt de woordvoerder iets voor 09.30 uur. Metingen hebben uitgewezen dat er geen andere dan de normale stoffen vrijkomen die in rook van een brand zitten. “Maar rook is altijd slecht voor je, dus blijf eruit”, is de oproep.

Niemand is gewond geraakt. Op het moment dat de brand uitbrak, was er niemand aanwezig. Het vuur is niet overgeslagen naar andere panden. “Er is geen gevaar meer dat het vuur overslaat naar andere panden. Maar het pand waarin de brand is ontstaan, is helaas verloren gegaan.” In het pand zaten volgens de woordvoerder veel ondernemingen die een maatschappelijke bijdrage proberen te leveren, bijvoorbeeld door van oud hout nieuwe meubels te maken. “Het is wel een klap voor die groep.”

Geprobeerd wordt de brand gecontroleerd te laten uitbranden. Daartoe moeten ook sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd, om goed te kunnen nablussen, zegt de woordvoerder. Hoelang dat nablussen nog gaat duren, is nog onduidelijk.

Waardoor de brand is ontstaan, is nog onbekend. “De vraag is of we dat ooit terug gaan vinden”, zei de woordvoerder daar eerder over.

Het bedrijventerrein achter de plek van de brand is afgesloten, zegt de woordvoerder. Daardoor kunnen bedrijven die door de afsluiting worden getroffen, niet open. Het gaat hierbij volgens de woordvoerder ook om winkels als de Albert Heijn en Etos.