Woningen opnieuw met eieren bekogeld om regenboogvlag

Woningen opnieuw met eieren bekogeld om regenboogvlag

Geplaatst op 22 juni 2023, om 10:47 uur

UTRECHT – In de Utrechtse wijk Ondiep zijn de afgelopen dagen meerdere woningen bekogeld met eieren omdat zij een regenboogvlag hadden opgehangen. Ook zijn bewoners geïntimideerd en bedreigd, zegt burgemeester Sharon Dijksma, die toevoegt dat de politie onderzoek doet naar de daders. “Dit gedrag is ontoelaatbaar en tolereren we niet.”

De regenboogvlaggen waren uit solidariteit met andere buurtbewoners opgehangen nadat hun woningen ook al waren bekogeld met eieren. Zij hingen tijdens de Utrecht Canal Pride op 3 juni een regenboogvlag uit. Toen voeren tientallen boten met lhbtiq+-organisaties aan boord door de Singel en Oudegracht van de stad. De bewoners hadden melding van het voorval gemaakt in een buurtapp. Hierop besloten meer mensen de gekleurde vlag aan hun gevel te hangen.

Meerdere lokale politieke partijen maken zich zorgen over de “stijgende lijn in geweld, discriminatie en intimidatie tegen de LHBTIQ+ gemeenschap” in Utrecht. Zij stelden vorige maand schriftelijke vragen. Woensdag beantwoordde wethouder Linda Voortman (Diversiteit) die vragen. Hierin geeft zij onder meer aan dat door in het onderwijs veel aandacht te besteden aan diversiteit, Utrecht probeert om de acceptatie te vergroten. De stad heeft ook een speciaal regenboogzebrapad dat tien jaar bestaat, er is een regenboogfietspad en geregeld wappert de kleurrijke vlag op onder meer het stadhuis.