Politieoptreden speelde rol bij overlijden gearresteerde man

Politieoptreden speelde rol bij overlijden gearresteerde man

Geplaatst op 22 juni 2023, om 12:22 uur

ROTTERDAM – Het optreden van de politie bij een arrestatie op 9 juni op de ’s-Gravenweg in Rotterdam, heeft “een rol gespeeld” bij het overlijden van de man. Dit meldt het Openbaar Ministerie in een voorlopige conclusie op basis van getuigen, camerabeelden en bevindingen van een forensisch arts. De man werd bij zijn arrestatie getaserd.

Agenten kregen die avond rond 23.15 uur de melding dat een man in verwarde toestand op een voertuig gesprongen zou zijn. Na een korte achtervolging is het stroomstootwapen ingezet. “De man ging daarna in verzet, waarna agenten fysiek geweld hebben toegepast om hem onder controle te krijgen”, zegt de politie. Hij raakte onwel en is gereanimeerd, maar de 32-jarige overleed in het ziekenhuis.

“Het OM kan zich voorstellen dat dit veel vragen en emoties oproept. Op dit moment kan het OM geen verdere inhoudelijke mededelingen doen, want het onderzoek is nog in volle gang.”

In 2022 waren er meer incidenten waarbij agenten geweld toepasten, in totaal ging het om 33.584 keer tijdens 20.667 incidenten. Dit is vorige maand bekendgemaakt. In totaal is vorig jaar 4414 keer een stroomstootwapen gebruikt.

Door: ANP