Code oranje vanwege zware onweersbuien

Code oranje vanwege zware onweersbuien

Geplaatst op 22 juni 2023, om 13:00 uur

DE BILT – Het KNMI heeft voor donderdagmiddag en -avond code oranje afgegeven voor de provincie Limburg vanwege zware regen. Lokaal kan schade en gevaar ontstaan door wateroverlast, meldt het KNMI donderdag.

Volgens het KNMI is er kans op zware onweersbuien met hagelstenen van 2 centimeter en windstoten tot 75 kilometer per uur. Plaatselijk kan er meer dan 76 millimeter regen vallen. Het KNMI raadt automobilisten aan om voor vertrek de actuele situatie op de weg te bekijken.

Ook in de provincies Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant waarschuwt het KNMI voor veel regen, daar is code geel voor afgegeven.

Waterschap Limburg zegt niet te weten waar de regen precies gaat vallen, en in welke mate. “De droogte van de afgelopen weken heeft gezorgd voor verdroging van de bodem. Hierdoor kan de neerslag moeilijker in de bodem infiltreren, waardoor er een kans is op plaatselijke wateroverlast”, aldus het schap.

De organisatie waarschuwt bovendien voor het overlopen van riolen, die mogelijk de waterafvoer niet aankunnen. Het rioolwater komt dan mogelijk in beken terecht en heeft daarbij een bruingrijze kleur. Bovendien stinkt het. Dat kan leiden tot vissterfte, als niet snel wordt ingegrepen.

Het waterschap waarschuwt mensen dit bruingrijze water te mijden, er niet in te gaan, en dieren niet uit dit water te laten drinken. Ook vraagt het schap mensen de meldkamer Water (0800 0341) te bellen als ze dit bruingrijze water zien.