OM in hoger beroep in zaak klimaatactivist voor bijten agent

OM in hoger beroep in zaak klimaatactivist voor bijten agent

Geplaatst op 21 juni 2023, om 16:44 uur

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen een klimaatactivist die een agent zou hebben gebeten tijdens de demonstratie van Extinction Rebellion, op 27 mei op de A12 in Den Haag. Dat heeft een woordvoerder van het OM woensdag laten weten.

De 33-jarige verdachte Arne G. uit Utrecht werd twee weken geleden vrijgesproken. Het OM had vier dagen cel en een taakstraf van veertig uur geëist. Dat was niet alleen voor het vermeende bijtincident, maar ook omdat hij zich zou hebben verzet bij zijn aanhouding door de politie.

De politierechter oordeelde dat het bewijs voor opzettelijke mishandeling te mager was. Ze beschikte alleen over de aangifte van de ME’er, die een forse blaar aan het bijtincident had overgehouden. Ook sprak de rechter G. vrij van het verzet bij zijn aanhouding. “Er was sprake van een chaotische gang van zaken”, oordeelde de rechter.

Bij de blokkade werden in totaal 1587 klimaatactivisten aangehouden. De meeste demonstranten waren al snel weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. 48 mensen zijn opgepakt vanwege strafbare feiten als bekladding of belediging en worden wel vervolgd. De activisten demonstreerden tegen subsidies voor de fossiele industrie.

Dinsdag werden op dezelfde plek zeven klimaatactivisten aangehouden. Dat was kort na een persconferentie waarin Extinction Rebellion aankondigde om vanaf 9 september de snelweg dagelijks te blokkeren.