Miljoenenfraude in autobranche: invallen in Eindhoven

Miljoenenfraude in autobranche: invallen in Eindhoven

Geplaatst op 20 juni 2023, om 12:59 uur

EINDHOVEN – In een grootschalig internationaal onderzoek naar miljoenenfraude in de autobranche heeft de FIOD invallen gedaan, waaronder in Eindhoven.

Veertien woningen en bedrijfspanden in heel Nederland werden doorzocht. Er is beslag gelegd op 34 luxe auto’s, meer dan 900.000 euro aan contant geld en administratie. Het onderzoek richt zich op omzetbelastingfraude door autobedrijven, waarbij auto’s onterecht als ‘btw-auto’s’ werden geclassificeerd om minder belasting te betalen. Naar schatting hebben bedrijven die hierbij betrokken waren minimaal 6 miljoen euro te weinig belasting afgedragen. De invallen maken deel uit van een internationaal onderzoek met in totaal 400 doorzoekingen, waaronder in Duitsland, Frankrijk en Portugal.

Het strafrechtelijk onderzoek wordt geleid door het Europees Openbaar Ministerie. De FIOD stelt dat de fraude autobedrijven een oneerlijk concurrentievoordeel gaf, omdat ze hun auto’s voor een lagere prijs konden verkopen door minder belasting af te dragen. De verdenkingen omvatten btw-fraude, valsheid in geschrifte en georganiseerde misdaad. Naast Eindhoven zijn ook invallen gedaan in andere steden zoals Amersfoort, Den Haag, Enschede en Nijkerk.