Nederlander die buurmeisje doodschoot in Frankrijk ‘heeft spijt’

Nederlander die buurmeisje doodschoot in Frankrijk ‘heeft spijt’

Geplaatst op 17 juni 2023, om 18:46 uur

BUITENLAND – De advocaat van de Nederlandse man die een week geleden zijn Britse buurmeisje in Frankrijk heeft doodgeschoten, heeft laten weten dat hij spijt heeft van zijn daad. De advocaat, Anne Guillerme, verklaarde aan het AD: “Hij betreurt de gevolgen die zijn actie heeft gehad. Tegelijkertijd blijft onduidelijk wat de aanleiding en omstandigheden waren.”

De Nederlandse man, Dirk R., woont sinds 2017 met zijn Belgische vrouw in het gehucht Saint-Herbot in Bretagne. Naast hen woont al jaren een Brits gezin met twee dochters. Vorige week zaterdagavond pakte Dirk R. zijn geweer en schoot meerdere keren op de tuin van zijn buren. Hierbij werd de 11-jarige dochter dodelijk getroffen en raakte de vader levensgevaarlijk gewond. Ook de moeder raakte gewond, terwijl de jongste dochter (8) kon ontsnappen.

Volgens het Franse Openbaar Ministerie speelde een ruzie over de tuin van de Britse buren een rol bij de schietpartij. De Nederlander (70) was boos omdat de buurman bomen had gekapt en leek geïrriteerd door het lawaai dat de dochters maakten. De precieze aanleiding voor het trekken van de trekker op die zaterdagavond is echter onbekend. Het Openbaar Ministerie geeft geen verdere details over de zaak. Na de aanval testte Dirk R. positief op het gebruik van alcohol en drugs, samen met zijn vrouw.

“Het onderzoek van justitie moet duidelijkheid verschaffen,” zegt advocaat Guillerme. “Maar mijn cliënt heeft nooit eerder met justitie te maken gehad.” Dirk R. is officieel beschuldigd van moord. Zijn vrouw, Marlene van H. (69), is vrijgelaten.

Volgens Anne Guillerme wil Dirk R. zijn medeleven betuigen aan de slachtoffers en verklaart hij ‘het begrijpen van de woede en emoties van de familie en hun naasten’.

Lees ook: Nederlander (71) schiet buurmeisje (11) dood