Alle verdachten in zaak moord Peter R. de Vries blijven in de cel

Alle verdachten in zaak moord Peter R. de Vries blijven in de cel

Geplaatst op 14 juni 2023, om 16:30 uur

AMSTERDAM – Alle verdachten in de strafzaak over de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries blijven in de cel tot ten minste de volgende zittingen begin september. Verschillende advocaten vroegen tijdens de zitting dinsdag om de hechtenis van hun cliënt op te heffen, maar de rechtbank heeft alle verzoeken woensdag afgewezen.

De Vries (64) werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.

In de zaak zijn inmiddels negen verdachten. De twee mannen die de moordaanslag zouden hebben uitgevoerd, Kamil E. en Delano G., werden vrijwel direct daarna gepakt. Tegen hen is vorig jaar al een levenslange gevangenisstraf geëist, maar dat onderzoek is op 11 juli vorig jaar heropend nadat het Openbaar Ministerie met een nieuwe getuige op de proppen was gekomen.

Verklaringen
Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van verdachte Krystian M. zijn geweest en van hem informatie over de moord hebben gekregen. 5089’s verklaringen zouden er onder meer op neerkomen dat Ridouan Taghi als de opdrachtgever van de moord op De Vries moet worden gezien. Taghi heeft deze beschuldiging eerder al via zijn advocaat van de hand gewezen.

De strafzaak wordt begin volgend jaar inhoudelijk behandeld. De rechtbank heeft daar in januari en februari twaalf dagen voor vrijgemaakt.