Oorzaak van dood baby bij opvang Ter Apel nog niet vastgesteld

Oorzaak van dood baby bij opvang Ter Apel nog niet vastgesteld

Geplaatst op 12 juni 2023, om 12:10 uur

UTRECHT – Het is nog niet duidelijk waardoor een baby van drie maanden oud vorig jaar is overleden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het kindje was in elk geval geen slachtoffer van een misdrijf. Misschien was er een medisch probleem, maar dat is tot nu toe niet vastgesteld, melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid. Er lopen nog medische onderzoeken, maar die kunnen volgens de inspecties lang duren.

De baby was op 24 augustus vorig jaar overleden in de sporthal bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers. Enkele dagen eerder was haar moeder aangekomen in Ter Apel om een verblijfsvergunning aan te vragen voor zichzelf, de baby en een kind van 2 jaar oud. Het was in die periode ontzettend druk bij het aanmeldcentrum, veel mensen sliepen buiten omdat er binnen geen plek voor ze was, en ook binnen zaten mensen op elkaars lip.

Volgens de inspecties is er “geen verband te leggen met de ongezonde verblijfsomstandigheden in de hal. Voor de baby werd in Ter Apel vóór zijn overlijden geen zorg gevraagd, maar daar was ook geen aanleiding voor.”

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt dat kwetsbare mensen niet meer in de sporthal van het aanmeldcentrum moeten worden opgevangen, en dat kinderen in een eigen bed of wieg moeten kunnen slapen “in een tochtvrije ruimte, onder hygiënisch veilige omstandigheden”. De Inspectie Justitie en Veiligheid wil dat er ook een andere plek komt waar asielzoekers zich kunnen aanmelden, als Ter Apel geen plek voor ze heeft.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt het overlijden van de baby een grote schok, “in de eerste plaats voor de moeder, het gezin, familie en nabestaanden. En daarnaast voor alle betrokkenen op locatie, waaronder de medewerkers en zorgverleners.” De toestanden rond het aanmeldcentrum zijn volgens de organisatie een zwarte bladzijde. Verder zegt het COA dat er genoeg opvangplekken in de rest van het land beschikbaar moeten zijn, en genoeg ‘wachtkamers’ waar mensen terechtkunnen voordat ze in Ter Apel kunnen worden geregistreerd.