Accu weg uit AED, vrouw die gereanimeerd moest worden overlijdt

Accu weg uit AED, vrouw die gereanimeerd moest worden overlijdt

Geplaatst op 10 juni 2023, om 13:44 uur

SCHAIJK – Burgerhulpverleners konden donderdagavond een openbare AED niet gebruiken om een vrouw te reanimeren. Ze reageerden op een reanimatiemelding in Schaijk, maar de accu van het apparaat bleek te zijn verdwenen, schrijft Omroep Brabant. Beheerder Jan Albers denkt dat de accu is gestolen. De vrouw die gereanimeerd moest worden, is overleden. Of ze het met een werkende AED wel had overleefd, is niet te zeggen.

Jan Albers is er nog altijd ondersteboven van. “Hoe haalt iemand het in zijn hoofd de accu van een AED weg te halen?”, vraagt hij zich hardop af. “Dat doe je toch niet?”

De frustratie zit hoog bij de man, die al jarenlang AED’s beheert in Schaijk en Reek. Dit zijn draagbare apparaten en hangen op openbare plekken. Hiermee kan het hartritme bij bijvoorbeeld een hartstilstand worden hersteld. Dat gebeurt door het geven van een elektrische schok.