Grote zoekacties naar vermiste Frans Udink (72)

Grote zoekacties naar vermiste Frans Udink (72)

Geplaatst op 9 juni 2023, om 07:30 uur

GELDERLAND – Familieleden en kennissen zijn een uitgebreide zoekactie begonnen om de vermiste Frans Udink uit Velp te vinden. De 72-jarige man met een verstandelijke beperking wordt sinds begin juni vermist. Ook in de Achterhoek wordt aandacht gevraagd voor zijn vermissing. “We verspreiden flyers met een foto van Frans bij treinstations en in de nabije omgeving”, aldus coördinator Willeke Wouterse bij Omroep Gelderland.

Frans is voor het laatst gezien in Aalten, maar er zijn ook meldingen dat hij op verschillende plaatsen in de Achterhoek en in het Duitse Oberhausen is geweest, aldus zijn broer Bennie Udink. Een groep van bijna vijftig mensen zoekt naar hem tussen Arnhem en Aalten. Wouterse benadrukt dat Frans benaderd moet worden met rust en voorzichtigheid. “Vraag hem gerust hoe het met hem gaat, maar raak hem niet aan. Als hij in paniek raakt, zal hij weglopen.”

Frans reist meestal per trein en stapt regelmatig in en uit. Hij heeft geen geld en bedelt om sigaretten en kopjes koffie. Een van de zoekers heeft contact gehad met een conducteur van Arriva in Doetinchem, die nu extra oplet. Een woordvoerder van Arriva laat weten dat een foto van Frans onder het personeel is verspreid en dat er protocollen zijn voor de omgang met verwarde mensen. Hij benadrukt dat Frans hulp nodig heeft en dat men niet bang hoeft te zijn dat hij als zwartrijder wordt behandeld.

Wouterse adviseert om de politie te bellen en ondertussen Frans bezig te houden met een kopje koffie en een sigaretje. “Laat hem niet alleen en praat over alledaagse onderwerpen.” Een Facebook-bericht van de politie Velp-Rozendaal over de vermissing is al meer dan 2100 keer gedeeld. De politie ontvangt veel reacties, waaruit blijkt dat Frans op verschillende plaatsen is gezien. De zoektocht naar Frans Udink gaat onverminderd door.