Celstraffen voor drugslab met 1,5 miljoen xtc-pillen

Celstraffen voor drugslab met 1,5 miljoen xtc-pillen

Geplaatst op 30 mei 2023, om 15:55 uur

ZWOLLE – Twee verdachten van betrokkenheid bij twee drugslabs in Overberg en Kockengen zijn dinsdag tot celstraffen van 65 en van 57 maanden veroordeeld. Bij het lab in Overberg werden in 2020 1,5 miljoen xtc-pillen aangetroffen.

De 54-jarige Johan H. werd in maart 2020 in een gestolen busje aangehouden. In die bus hing een chemische geur wat reden was voor de politie om in zijn woning in het Utrechtse Overberg een kijkje te nemen. Daar werd in een van de panden op het perceel een drugslab aangetroffen. De daar aangetroffen xtc-pillen hadden een vermeende straatwaarde van 4,5 tot 6 miljoen euro. Ruim een maand na zijn aanhouding werd in Kockengen een tweede drugslab met 10.000 liter chemisch afval aangetroffen. Michel B. (57) uit Den Haag werd net als H. veel op de adressen van beide labs gezien.

De eigenaar van de boerderij in Overberg krijgt ook nog te maken met de kosten voor de sanering van zijn terrein. Het bleek zwaar vervuild met chemicaliën, afkomstig van het drugslab. ‘Het bonnetje’ van de bodemsanering zou volgens H. 1,5 miljoen euro bedragen. Tegen H. en B. waren celstraffen van 7 en van 5 jaar geëist. In het onderzoek stonden in totaal acht verdachten terecht.

Eén verdachte werd vrijgesproken. De overigen werden door de rechtbank in Zwolle gezien als deelnemer aan dezelfde criminele organisatie die een jaar lang op grote schaal synthetische drugs produceerde. Het gaat daarbij naast de twee labs in Utrecht ook om drugslabs in Hattem en Groningen. Vier verdachten kregen 46 maanden en een kreeg 23 maanden cel opgelegd. Alle verdachten waren aanwezig bij de uitspraak omdat de schorsing van hun voorlopige hechtenis dinsdag afliep. Zeven van hen zijn direct na het aanhoren van het vonnis afgevoerd door de parketpolitie.