Driehoek Amsterdam alert na onlinebedreigingen bijna 20 scholen

Driehoek Amsterdam alert na onlinebedreigingen bijna 20 scholen

Geplaatst op 25 mei 2023, om 11:40 uur

AMSTERDAM  – Er zijn geen aanwijzingen voor een reële dreiging na de onlinebedreigingen gericht aan Amsterdamse scholen. Dat meldt de Amsterdamse driehoek donderdag, die bestaat uit burgemeester, Openbaar Ministerie en politie. De driehoek meldt dat in de loop van woensdag een aantal scholen, verspreid over de stad, op sociale media is genoemd als doelwit van een schietpartij. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het “richting de twintig scholen” die inmiddels een dreiging hebben ontvangen.

De politie kreeg de meldingen na een eerdere bedreiging van het Spinoza20first in Oost, die dinsdagavond via Snapchat werd verspreid. Om die reden werd woensdagmiddag een 14-jarige Amsterdamse jongen aangehouden.

De driehoek houdt rekening met kopieergedrag, staat in een verklaring. “Daders kopiëren elkaar in dit geval en halen een misplaatste grap uit die verstrekkende gevolgen heeft voor leerlingen, hun ouders, leraren en schoolbesturen.” Daarom wordt er op dit moment niet uitgegaan van een reële dreiging. “Tegelijk zijn alle instanties alert, omdat er nooit met zekerheid kan worden uitgesloten dat er iets ernstigers aan de hand is.”

Open blijven
De politie onderzoekt de meldingen en zegt vastberaden te zijn ook de daders van de nieuwe bedreigingen aan te houden. Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema kon niet zeggen om hoeveel bedreigde scholen het momenteel gaat.

Basisschool De Notenkraker in Amsterdam-Zuid sloot donderdag de deuren vanwege een bedreiging en ook het St. Nicolaaslyceum in Amsterdam-Zuid kreeg een dreigmelding. “Er is door een van onze leerlingen een bericht geplaatst dat nu ook onder leerlingen gedeeld wordt”, meldt de middelbare school in een bericht aan leerlingen en ouders. “De politie adviseert alle scholen om open te blijven.” AT5 meldt dat ook Yuverta, een vmbo in Oost en West, en het Ir. Lely Lyceum in Zuidoost online dreigingen hebben ontvangen.

Ondersteunen
De driehoek gaat met onderwijswethouder Marjolein Moorman de bedreigde scholen helpen en ondersteunen. Zo wordt geadviseerd om de toegang tot de gebouwen scherper te controleren dan gebruikelijk, eventueel met assistentie van de politie. De besturen van de bedreigde scholen zijn uitgenodigd om te overleggen met de driehoek.

“Treurig en onacceptabel dat examens en rust op scholen wordt verstoord door bedreigingen. Waarschijnlijk kopieergedrag, maar effect is groot”, zo zegt Moorman op Twitter.

facebook