Echtgenote ontkent betrokkenheid moordplan

Echtgenote ontkent betrokkenheid moordplan

Geplaatst op 23 mei 2023, om 17:45 uur

OUD ADE – De echtgenote van een in 2020 gedode man uit het Zuid-Hollandse dorp Oud Ade ontkent dat ze met haar minnaar plannen heeft gemaakt om haar partner te laten doden. Ze had een gelukkig huwelijk, heeft ze de rechtbank in Den Haag dinsdag voorgehouden. Latifa T. is echter geconfronteerd met tal van door de politie ontdekte WhatsAppberichten waarin ze haar man (66) onder meer “hoerenzoon” noemt en minnaar Zakaria C. hun adres doorstuurt.

Het lichaam van het slachtoffer werd in de ochtend van 29 december door de politie gevonden in zijn huis aan de Hofdijklaan, niet lang nadat T. (40) zich bij het politiebureau in Leiden meldde met het verhaal dat er een overval in hun woning was geweest.

Volgens het Openbaar Ministerie is het slachtoffer gewurgd en/of gesmoord en zijn vier mensen betrokken: zijn echtgenote, haar minnaar en twee andere mannen. De drie mannen werden enkele maanden na de volgens justitie in scène gezette woningoverval opgepakt in Frankrijk.

Latifa T. geeft een andere lezing aan wat er volgens haar op die fatale dag is gebeurd, maar heeft tegelijkertijd meerdere keren haar verhaal aangepast tijdens de bespreking in de rechtbank. Volgens haar wist ze inderdaad van tevoren van een plan. De mannen zouden de bedoeling hebben gehad haar man te beroven en ze stond naar eigen zeggen onder druk van haar minnaar om ze te helpen. Dit door bijvoorbeeld de gordijnen van het huis open te laten.

Tegelijkertijd houdt ze de rechtbank voor dat het slachtoffer, haar echtgenoot, óók wist van de geplande overval. Hij wilde de overvallers opwachten met een wapen en “het heft in eigen hand nemen”, legt T. uit. Zo verklaart ze ook de appjes van haar aan C. waarin ze zegt dat ze een dag moet weten waarop de mannen komen zodat ze hem (haar echtgenoot, red.) thuis kan houden. “Ik was degene die ze uit de tent kon lokken”, zegt T. tegen de rechters.

Hoe het plan om de man in het holst van de nacht te beroven is uitgedraaid op zijn dood, kon T. niet zeggen. Volgens haar werd ze vastgebonden en naar een andere ruimte gebracht toen haar man werd aangevallen. Daarna heeft ze zich uren verstopt in de garage voordat ze naar de politie durfde te gaan. “Ik was doodsbang”, zegt ze dinsdag.

De andere verdachten, die de komende dagen nog uitgebreider aan het woord moeten komen, hebben ook betrokkenheid ontkend. Voor de zaak zijn deze en volgende week zittingen gepland. Vrijdag volgt naar verwachting de strafeis. De rechtbank denkt 21 juni uitspraak te kunnen doen.