Broodfokker verstopt bijna 120 honden op verlaten terrein

Broodfokker verstopt bijna 120 honden op verlaten terrein

Geplaatst op 19 mei 2023, om 11:17 uur

DEURNE – De Landelijke Inspectie Dierenbescherming LID heeft bijna 120 honden afgenomen van een broodfokker in Deurne. De inspectie had de fokker een sanctie in het vooruitzicht gesteld als deze zijn honden niet beter verzorgde. Volgens een woordvoerder van de LID heeft de man in de nacht van zondag op maandag alle honden uit de fokkerij weggebracht naar een verlaten terrein 200 meter verderop. Daar had de fokker de honden in schuren verstopt, maakte de LID vrijdag bekend.

Getuigen zagen hoe de fokker de hele zondagnacht af en aan reed om de honden vanaf zijn erf naar een verlaten terrein te brengen. De politie kreeg er lucht van en nam vervolgens poolshoogte waarop de LID werd ingeschakeld. Die heeft alle honden weggehaald. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland laat de eigenaar alle kosten voor transport en (medische) verzorging betalen. Ook krijgt de man een proces verbaal.

De fokker had twee keer eerder bezoek gehad van de inspectie. Daarbij hadden inspecteurs een groot aantal zieke en verwaarloosde honden weggehaald. Voor de overige honden kreeg de man enkele weken de tijd om leefomgeving en gezondheid zo snel mogelijk op orde te brengen. Deze termijn liep deze week af, en dat leidde tot een hercontrole. Daaraan probeerde de handelaar met zijn stiekeme actie te ontkomen, aldus de inspectie. De meeste dieren bleken er tijdens een inspectie in de schuren slecht aan toe.

De viervoeters, waaronder hoogdrachtige en zogende teefjes, waren er volgens de inspectie zonder water en voedsel achtergelaten. Inspecteurs vonden in een kooi enkele zogende pups van drie tot vier weken oud, die van hun moeder gescheiden waren. Enkele dieren zaten opgesloten in te krappe kattenbenches. Veel honden hadden een vervilte vacht, sommige hadden kale plekken van de schurft en waren gewond geraakt door onderling vechten. De dieren leden bovendien aan een ernstige darminfectie.

De fokker is al langer bekend bij de inspectie. Hij had eerder fokkerijen in de gemeentes Veldhoven, Overbetuwe en Stein. Onder de dreiging van bestuurs- en strafrechtelijke maatregelen vanwege de staat van zijn fokkerij en het welzijn van de dieren verdween de man steeds met de noorderzon, om elders weer op te duiken.

Door: ANP