Aangehouden klimaatactivisten bij ontruiming protest UvA nog vast

Aangehouden klimaatactivisten bij ontruiming protest UvA nog vast

Geplaatst op 17 mei 2023, om 13:06 uur

AMSTERDAM  – De veertien mensen die dinsdagavond zijn aangehouden toen de politie een einde maakte aan een klimaatprotest op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam, zitten nog steeds vast. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er nog onderzoek wordt gedaan, dat de aangehouden mensen nog worden verhoord en dat ze mogelijk later woensdag weer op vrije voeten komen.

Van de veertien werden er negen aangehouden wegens lokaalvredebreuk, een voor het plegen van openlijk geweld en vier voor het niet voldoen aan een bevel of vordering. Als de veertien zijn vrijgelaten, worden alle stukken naar justitie gestuurd, die er verder mee aan de gang gaat, aldus de politiewoordvoerder.

De activisten demonstreerden in de hal omdat ze willen dat de universiteit de banden met de fossiele industrie verbreekt. Daarom zijn er deze weken ook protesten bij andere academische instellingen.

De demonstranten hadden eerder gezegd dat ze in het UvA-gebouw wilden overnachten. De UvA liet weten dat demonstreren mogelijk is, maar dat overnachten in een van de gebouwen niet is toegestaan. Eerder dit jaar was er ook een klimaatprotest bij een gebouw van de universiteit. Dertig mensen werden toen opgepakt.

Vorige week waren er klimaatprotesten bij de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de TU’s van Delft en Eindhoven en op de landbouwhogeschool Van Hall Larenstein in het Gelderse Velp. De politie maakte een einde aan enkele acties. De Universiteit Utrecht besloot na het protest om klimaatverandering voortaan een noodtoestand te noemen. Dat deed de Erasmus Universiteit ook. Later deze maand willen activisten ook demonstreren bij de universiteit in Wageningen.