Politie krijgt ruim 200 tips over identiteit 22 vermoorde vrouwen

Politie krijgt ruim 200 tips over identiteit 22 vermoorde vrouwen

Geplaatst op 16 mei 2023, om 17:00 uur

NEDERLAND – De politie in België, Duitsland en Nederland heeft ruim tweehonderd tips gekregen in de zoektocht naar de identiteit van 22 vermoorde vrouwen. Daartussen zitten meerdere mogelijke namen van slachtoffers, zo meldt de Nederlandse politie dinsdag. De organisaties spreken tot nu toe van een “hoopvol resultaat”, maar benadrukken dat meer informatie nog steeds hard nodig is.

Vorige week woensdag begonnen de drie politiediensten samen met Interpol de campagne ‘Identify Me’ om de identiteit te achterhalen van 22 meisjes en vrouwen die vermoedelijk zijn vermoord en vervolgens achtergelaten in een van de drie landen. Op de lijst van slachtoffers staan negen Nederlandse zaken.

In Duitsland kwamen 122 tips binnen, politieorganisaties in België kregen er 55, en in Nederland gaat het om 51 tips. Volgens de politie gaat het nu al om bruikbare informatie. Zo worden er mogelijke namen genoemd van slachtoffers en wordt er meegedacht over de mogelijke herkomst van kleding of sieraden. “Eerst zal meer onderzoek moeten worden gedaan voordat hier conclusies aan te verbinden zijn.”

Wereldwijde aandacht
Voor de campagne hebben bekende vrouwen uit de deelnemende landen een gezamenlijke, meertalige video opgenomen waarin ze het publiek oproepen namen en informatie door te geven over de vermoorde vrouwen. Voor Nederland deden zangeres S10 en actrice Carice van Houten mee. De campagne heeft wereldwijd veel aandacht gekregen, ziet de politie. “Dat is te merken aan de informatie die binnenkomt. Veel tipgevers zijn afkomstig uit andere delen van de wereld.”

Martin de Wit van de Nederlandse politie, een van de initiatiefnemers van de campagne, is dankbaar voor alle steun en aandacht. “We zien meerdere deskundigen uit de hele wereld die spontaan hun hulp aanbieden”, aldus De Wit. “De vrouwen in de campagne verdienen het dat zij hun naam terugkrijgen, en door de informatie die we nu ontvangen is er voor meerdere zaken nu enige hoop.”

Zorgvuldig onderzoek
De recherche in de drie landen gaat de binnengekomen informatie nu analyseren. Het kan enige tijd duren voordat een eventuele identificatie bekend wordt gemaakt, denkt de politie. Allereerst moeten nabestaanden geïnformeerd worden, daarna moet de recherche “alle ruimte krijgen om het onderzoek op een zorgvuldige manier te kunnen doen”, aldus de politie.

Op https://www.interpol.int/ staat een overzicht van alle zaken, inclusief details, foto’s en video’s. De politie roept op informatie te blijven delen. In Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond aandacht besteed aan de zoektocht.