OM: levenslang om liquidaties en vergismoord buurthuis

OM: levenslang om liquidaties en vergismoord buurthuis

Geplaatst op 16 mei 2023, om 20:00 uur

AMSTERDAM – In de strafzaak over de vergismoord op de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi in een buurthuis in Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie dinsdag levenslange celstraffen geëist tegen de verdachten Randall D. (41) en Emylio G. (30). Hun strafzaak gaat ook over twee liquidaties in 2015 in Amsterdam-Zuidoost en Zaandam. Gruwelijke en schokkende feiten, aldus de officier van justitie in de rechtbank in Amsterdam.

De volstrekt onschuldige Bouchikhi kwam in januari 2018 om het leven toen twee gewapende mannen het buurthuis in de buurt Wittenburg binnendrongen en de stagiair aanzagen voor iemand anders.

De jonge Amsterdammer lag op zijn buik om zich te beschermen tegen het geweld, toen een van de schutters met een kalasjnikov het vuur op hem opende. Bij de schietpartij raakten twee anderen gewond, onder wie het vermoedelijke eigenlijke doelwit en een vrouw die door kogels in beide benen is geraakt.

“Meerdere, veelal minderjarige, ooggetuigen zijn voor het leven getraumatiseerd”, aldus de officier van justitie over de dodelijke schietpartij in het buurthuis. “De gewonden zijn getekend voor het leven.” De jongeren waren bezig met een kookworkshop. “De sfeer sloeg om in een verschrikkelijke nachtmerrie.”

G. en D., die zich tijdens het zevendaagse strafproces in de rechtbank in Amsterdam beroepen op hun zwijgrecht, worden daarnaast verdacht van de moord op de 24-jarige honkballer Siegmar Flaneur aan het Leerdamhof in Amsterdam-Zuidoost in februari 2015. Het slachtoffer werd ‘s nachts van dichtbij en van achteren neergeschoten. Voor deze moord hoorde D. de officier om vrijspraak vragen, wegens gebrek aan doorslaggevend bewijs.

D. werd in de zomer van 2021 opgepakt op Curaçao. Hij staat bovendien terecht voor de liquidatie van crimineel Lucas Boom (43) in juni 2015. Dat gebeurde voor de ogen van tientallen basisschoolleerlingen naast een schoolplein in Zaandam.

Daarbij zou een van de schutters de laser van zijn wapen zelfs op een kind hebben gericht. In de straat lagen tientallen hulzen en raakten geparkeerde auto’s beschadigd. Er zijn op klaarlichte dag volgens het OM 38 kogels afgevuurd met automatische wapens. Er gingen meerdere voorverkenningen aan vooraf.

“Het zijn drie levensdelicten, de ene is nog gruwelijker dan de andere. Die hadden grote impact op betrokkenen, omdat er niet alleen gericht, maar ook ongecontroleerd en in het wilde weg met automatische wapens werd geschoten”, zei de aanklager. De afrekeningen in het criminele circuit noemde ze kil en gewetenloos.

Het requisitoir van het OM nam de hele dag in beslag. De strafzaak gaat volgende week verder met de pleidooien. De uitspraak staat gepland op 4 augustus.