Verdachte van doden eigen baby verkeerde in psychose

Verdachte van doden eigen baby verkeerde in psychose

Geplaatst op 15 mei 2023, om 12:40 uur

ARNHEM – De 23-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van de moord op zijn zes maanden oude dochtertje, verkeerde volgens gedragsdeskundigen in een psychose toen hij haar doodstak. Volgens de psychiater en psycholoog is bij Ruud S. sprake van schizofrenie.

Het meisje Emily werd op 17 juli vorig jaar met messteken om het leven gebracht in een appartement aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois. S. sneed haar met een groot mes de keel door in een slaapkamer. “Het is vreselijk wat er is gebeurd, echt vreselijk”, aldus de verdachte.

Volgens zijn psychiater en psycholoog was S. ernstig psychotisch ontregeld en is de moord hem in sterk verminderde mate toe te rekenen. Ze adviseren de rechtbank om de verdachte een langdurige behandeling op te leggen in de vorm van tbs.

S. verklaarde bij aanvang van zijn strafzaak dat hij onder druk zou zijn gezet door de moeder en oom van het meisje. Hij zei Emily te hebben gedood nadat de moeder hem met een snijbeweging langs de hals had gebaard dit te doen. Ook verklaarde hij dat hij bang was dat ze hém anders zouden doodden en dat hij niet mocht vluchten. Waarschijnlijk beeldde hij zich dit alles in als gevolg van de psychose.

S. werkte bij Defensie als ICT’er, dat is de reden dat hij bij de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem terechtstaat. In november 2021 had hij een burn-out en zat hij thuis, waarbij hij naar eigen zeggen dagelijks drugs ging gebruiken tegen paniekaanvallen. “Ik blowde best veel, vijf tot zes jointjes per dag. Ik heb ook drie maanden speed gebruikt”, vertelde S. Het cannabisgebruik kan volgens de deskundigen de psychose hebben aangewakkerd.