Ouders verdacht van mishandelen baby naar Pieter Baan Centrum

Ouders verdacht van mishandelen baby naar Pieter Baan Centrum

Geplaatst op 12 mei 2023, om 18:37 uur

ZWOLLE – De ouders van een baby die zwaar is mishandeld en verkracht worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum, omdat het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank dat nodig achten voor een uitspraak kan komen in de zaak. De ouders worden verdacht van poging tot doodslag. De inhoudelijke zitting van 8 augustus is uitgesteld, omdat de rapportages over de onderzoeken dan nog niet klaar zijn.

De 32-jarige Rick S. uit Ommen wordt verdacht van het verkrachten en zwaar mishandelen van zijn baby, de moeder Sanne ten H. (31) wordt nalatigheid verweten door het OM, omdat zij als moeder onvoldoende zorg heeft gegeven aan haar baby.

Het meisje was net een maand oud toen ze vorig jaar in februari voor het eerst in kritieke toestand werd opgenomen in het ziekenhuis. Ze moest worden beademd.

Kort voor de zitting kwam het rapport van de psychiater binnen, over het onderzoek naar de vader. De rechtbank besliste vrijdag alleen de feiten te behandelen en twee artsen als deskundigen te horen op zitting.

De ouders ontkennen de beschuldigingen. Hun meisje kwam 13 januari 2022 in blakende gezondheid ter wereld. Ze konden de botbreuken en het ernstig hoofdletsel van hun dochter in februari niet verklaren. S. droeg voorbeelden aan zoals het te stevig op het ruggetje kloppen na het geven van de voeding. Zijn verhaal sloot volgens de artsen niet aan bij het letsel van het kind. Het meisje kwam 1 maart weer thuis.

Volgens het veiligheidsplan van Veilig Thuis mocht het kind niet alleen zijn met één ouder. “Vrienden en familie sprongen bij. Ik voelde mij als een vakantieganger in eigen huis”, zei S. over deze periode. Het plan werd half mei afgeschaald. Twee weken later werd het kind opnieuw met spoed opgenomen met verwondingen. Volgens het OM konden die alleen door verkrachting zijn ontstaan.

Het meisje verkeerde ook deze keer in kritieke toestand. De beide ouders zeggen geen idee te hebben hoe dit kon gebeuren en wijzen elkaar aan als mogelijke dader.

De agenten vonden in hun woning in Ommen bebloed verschoningsmateriaal. Ook hiervoor hadden de ouders geen verklaring. Justitie luisterde het stel een tijdlang af. Hieruit was volgens de officier van justitie af te leiden dat de vader het kind grof en hardhandig behandelde. “En u greep geen enkele keer in”, verweet de aanklaagster de moeder. Het is nog niet bekend wanneer de zaak verder wordt afgehandeld.

Door: ANP