Verdachte internationale drugshandel opgepakt in Emmen

Verdachte internationale drugshandel opgepakt in Emmen

Geplaatst op 8 mei 2023, om 13:16 uur

EMMEN – De politie heeft maandag een 40-jarige man uit Emmen in zijn woonplaats aangehouden op verdenking van internationale handel in drugs. De verdachte zou betrokken zijn geweest bij transporten van grote hoeveelheden cocaïne vanuit vooral Zuid-Amerika naar Nederland. Die drugs werden vanuit Nederland verdeeld over de rest van Europa.

Het onderzoek naar de man uit Emmen liep al geruime tijd. De recherche heeft daarbij onder meer gebruikgemaakt van informatie uit Sky ECC; een ‘afgeschermde’ chatservice waardoor criminelen onbespied met elkaar dachten te kunnen communiceren via versleutelde PGP-telefoons. Sky ECC werd in 2021 offline gehaald en de cryptocommunicatiedata zijn veiliggesteld. Berichten uit deze data hebben geleid naar de verdachte.

Na de aanhouding zijn het huis van de verdachte, vier andere woningen, een garagebox, een bedrijfspand en een horecapand doorzocht. Daarbij zijn speurhonden ingezet die specifiek zijn opgeleid om te zoeken naar drugs, wapens en contant geld. Bij de doorzoekingen zijn grote hoeveelheden contant geld en twee vuurwapens in beslag genomen. De politie kan niet zeggen om hoeveel geld het gaat.

De verdachte zit in volledige beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

 

Door: ANP