Bewoners met vluchtmasker op geëvacueerd bij vreemde lucht in gebouw

Bewoners met vluchtmasker op geëvacueerd bij vreemde lucht in gebouw

Geplaatst op 5 mei 2023, om 07:50 uur

DOESBURG – Donderdagavond heeft er een incident plaatsgevonden in appartementencomplex Steiborgh aan de Lindewal in Doesburg.

Rond 23:40 uur kwam de melding van een vreemde lucht binnen bij de meldkamer, waarna de brandweer werd gealarmeerd. Eenmaal ter plekke ging de brandweer op onderzoek uit, maar kon niet vaststellen waar vandaan de geur afkomstig was. Hierop zijn meerdere brandweer eenheden met meetapparatuur opgeroepen en werd het pand gedeeltelijk ontruimd. Ook werd omgeving van het pand ruim afgezet met politielint.

Vluchtmaskers
Bij de ontruiming heeft de brandweer bij twee personen gebruik gemaakt van een speciaal vluchtmasker. Door dit masker konden de personen niet worden blootgesteld aan de vreemde, en mogelijk schadelijke, lucht die in het pand hing.

Tussentijds liet een woordvoerder van de brandweer weten dat het om een vreemde lucht ging die in het trappenhuis van het appartementencomplex hing en dat het nog onduidelijk was waar de geur vandaan kwam. Ook werd verteld dat enkele bewoners in hun woning mochten blijven, omdat die geen last hadden van de geur in hun appartement.

Bewoners buiten
Rond 00:50 uur stond nog altijd een clubje van acht personen buiten bij een bankje dat in het park staat in het tegenover gelegen park. Hier kregen de bewoners van het appartementencomplex drinken aangeboden van een buurtbewoner. Ondertussen werden de bewoners op de hoogte gebracht door de brandweer over wat er gaande was binnen het complex.

Schoonmaakmiddel in tapijt
Rond 01:20 uur kwam de brandweer het complex uitgelopen met een blauwe plastic zak en werden de ramen opengezet zodat het trappenhuis geventileerd kon worden. Uiteindelijk bleek de vreemde lucht afkomstig van schoonmaakmiddel wat eerder was gemorst op het tapijt in het trappenhuis en voor dampen zorgde.

Na het incident konden de bewoners weer terug naar hun appartement. Hoelaat dit precies is geweest, is onbekend.

foto: Dennis van Bemmel/Persbureau Heitink