Toch een vangrail op de plek waar Sanne en Hebe verongelukten

Toch een vangrail op de plek waar Sanne en Hebe verongelukten

Geplaatst op 3 mei 2023, om 18:03 uur

DEN BOSCH – Op de A59 bij knooppunt Empel, waar Sanne en Hebe oktober vorig jaar verongelukten, wordt in de nacht van woensdag op donderdag toch een vangrail geplaatst, meldt Omroep Brabant. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft de maatregel nu genomen ter verbetering van de veiligheid van het knooppunt.

De gemeenteraad van Den Bosch drong aan op de maatregel omdat het voor het fatale ongeval van Sanne en Hebe vaker was misgegaan. Afgelopen zondag vloog er ook nog een auto uit de bocht die vervolgens in het water terecht kwam.

De Tweede Kamer stemde eerder tegen het versneld plaatsen van een vangrail. De situatie zou volgens een analyse namelijk veilig genoeg zijn. Wel zou bij het eerstvolgende groot onderhoud de geleiderail doorgetrokken worden, maar dat kon nog jaren gaan duren.

Versnelde aanleg
De minister komt nu terug op de eerdere beslissing. Rijkswaterstaat heeft het hele knooppunt onderzocht. Alle vier de verbindingsbogen werden uitgebreid getoetst op de aspecten zoals wegverloop, inrichting van de berm en bebording.

Op basis van dit onderzoek heeft minister Harbers nu besloten toch de veiligheid in alle vier de verbindingsbogen op knooppunt Empel uit te voeren. Het gaat onder meer om het plaatsen van geleiderails, het aanbrengen van reflectoren en aanpassen van het groen zodat de bocht beter te zien is.

Vangrail
In de avonden en nachten van 2 op 3 en van 3 op 4 mei was de weg al dicht vanwege geplande werkzaamheden. Vandaar dat Rijkswaterstaat en de aannemer de mogelijkheid hebben tijdens de laatste avond en nacht direct een geleiderail te plaatsen in de beruchte bocht.

Omdat de tijd beperkt is om alle maatregelen uit te voeren, wordt er de komende maanden voorbereid om de maatregelen van de overige verbindingsbogen later dit jaar uit te voeren.