Amsterdammer (26) langer vast voor explosies

Amsterdammer (26) langer vast voor explosies

Geplaatst op 3 mei 2023, om 18:00 uur

ROTTERDAM – Een 26-jarige verdachte uit Amsterdam blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij recente explosies en beschietingen in de Van Speykstraat en op de Crooswijkseweg in Rotterdam.

De man werd zondagmiddag opgepakt in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie maakte woensdag bekend dat de Amsterdammer wordt verdacht van het medeplegen van een poging tot afpersing, dwang, het uitlokken van het medeplegen van brandstichting en bedreiging in vereniging. De Amsterdammer is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die het voorarrest heeft verlengd.

Op de Crooswijkseweg in de wijk Crooswijk waren afgelopen week vier ontploffingen. Zo moest een woningcomplex ontruimd worden en ging een dag later opnieuw een explosief in de straat af. Ook in de nacht van zaterdag op zondag was het daar weer raak bij een toko waar een nacht eerder al verdacht materiaal werd gevonden. Eerder werden drie verdachten, onder wie twee minderjarigen, aangehouden voor die explosies. Het voorarrest van de Rotterdamse tieners werd maandag met twee weken verlengd.

Ook in de Van Speykstraat in het Oude Westen ging het in de afgelopen tijd verschillende keren mis. Daar was sprake van een ontploffing, het beschieten van een gevel en een verijdelde explosie.

In de Rotterdamse wijken wordt vanaf nu preventief gefouilleerd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de wijken Crooswijk en het Oude Westen aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In de eerste vier maanden van dit jaar waren er in Rotterdam 54 incidenten met excessief geweld, schrijft Aboutaleb woensdag aan de Rotterdamse gemeenteraad.