Tegenvallende boeteontvangsten dwingen verhoging van 10%

Tegenvallende boeteontvangsten dwingen verhoging van 10%

Geplaatst op 28 april 2023, om 18:09 uur

NEDERLAND  – Verkeersboetes gaan met 10 procent omhoog. Het ministerie van Justitie en Veiligheid moet bijdragen aan het dekken van het overheidstekort en doet dat door de verkeersboetes te verhogen, zo blijkt uit de voorjaarsnota van het kabinet die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De verhoging van de boetes gaat waarschijnlijk op 1 januari in.

Alle departementen, behalve Defensie, moeten bijdragen aan het sluitend maken van de rijksbegroting. Voor Justitie en Veiligheid gaat het om structureel 190 miljoen euro. Dat brengt het departement voor het belangrijkste deel op via verhoging van de boetes.

Tegenvallende boeteontvangsten
Het ministerie kampt juist met tegenvallende boeteontvangsten door het uitvallen van trajectcontroles en wegwerkzaamheden, zo blijkt verder uit de voorjaarsnota. Door op andere plekken intensiever te gaan controleren, moet deze tegenvaller worden ingelopen.

Een boete op het vasthouden van een smartphone tijdens het rijden bedraagt nu 380 euro en door het rood rijden 280 euro. Zonder gordel rijden levert een boete op van 160 euro. Daar komt straks dus overal 10 procent bovenop.