Bert’s Animal Verhuur opnieuw betrapt op het illegaal verhuren van dieren

Bert’s Animal Verhuur opnieuw betrapt op het illegaal verhuren van dieren

Geplaatst op 24 april 2023, om 22:15 uur

WEST MAAS EN WAAL – Bert’s Animal Verhuur uit het Gelderse Appeltern is opnieuw betrapt op het illegaal verhuren van dieren. Ditmaal verhuurde het bedrijf een mobiele kinderboerderij aan een evenement voor kinderen in Bree in Belgisch Limburg, zo ontdekte dierenrechtenorganisatie House of Animals. De organisatie heeft de autoriteiten op de hoogte gesteld en eist dat een aangekondigde dwangsom van 75.000 euro wordt geïnd.

De dierenverhuurder annex hondenfokker mag sinds 2019 geen dieren meer verhuren, nadat hij was veroordeeld voor onder meer slechte zorg voor zijn dieren. Desondanks gaat het bedrijf gewoon door met de verhuur van onder meer alpaca’s, konijnen, geiten, schapen en varkens. Ook blijft de eigenaar van het bedrijf honden fokken, wat eveneens eerder aan banden is gelegd.

De gemeente West Maas en Waal, waar Appeltern bij hoort, strijdt al jaren tegen de praktijken bij de dierenverhuurder. De gemeente heeft lasten onder dwangsom opgelegd voor illegale bouwwerken met dieren, een illegale hondenfokkerij en het ontbreken van een asbestonderzoek. In totaal moet de dierenverhuurder voor ruim 400.000 euro aan dwangsommen betalen.

West Maas en Waal haalde eerder dit jaar ook illegale pipowagens en andere zaken van het terrein van het bedrijf. Voor het opslaan van die spullen moet het bedrijf ruim 63.000 euro betalen. De dierenverhuurder en hondenfokker heeft tegen sommige dwangsommen bezwaar gemaakt. Op zijn terrein staan alweer nieuwe pipowagens. Er loopt ook een rechtszaak tegen hem wegens overtredingen op het gebied van dierenwelzijn, maar die zaak is al driemaal uitgesteld.