OM had adresgegevens kroongetuige niet mogen delen

OM had adresgegevens kroongetuige niet mogen delen

Geplaatst op 20 april 2023, om 20:50 uur

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie had gegevens over een verblijfplaats van een kroongetuige niet mogen delen, zegt justitieminister Dilan Yeşilgöz in de Tweede Kamer. Het journalistieke platform Follow the Money had eerder donderdag onthuld dat de adresgegevens bij de tegenpartij in deze strafzaak terechtkwamen. Daarnaast had de reactie van het OM op de onthulling “handiger en meer invoelend” moeten zijn, aldus de minister tegen een verontwaardigde Kamer.

Het OM had in een reactie aan de media laten weten dat het om een oud adres ging, wat bij de hele Tweede Kamer zeer slecht viel. De SGP sprak van een “laconieke en badinerende” reactie en partijen zien hierin een signaal dat het OM nog steeds niet de urgentie voelt dat het delen van gevoelige informatie niet kan en niet mag. Yeşilgöz snapt de kritiek en beaamt dat zij zelf ook een andere formulering zou hebben gebruikt, maar ze verzekert de Kamer dat het OM zich volledig committeert aan plannen om de veiligheid van getuigen te verbeteren.

Ook laat deze gebeurtenis volgens de minister zien dat het noodzakelijk is dat afspraken over de rechten en plichten van een kroongetuige moeten worden vastgelegd, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren. Daarnaast moeten er bij het OM meer “checks en balances” komen om te voorkomen dat geheime informatie bij verdachten terecht kan komen.