OM eist in hoger beroep 16 jaar cel en tbs in zaak Bas van Wijk

OM eist in hoger beroep 16 jaar cel en tbs in zaak Bas van Wijk

Geplaatst op 19 april 2023, om 16:04 uur

AMSTERDAM – Tegen de 23-jarige Samir El Y. die wordt verdacht van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk, is woensdag in hoger beroep een celstraf van zestien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Het dodelijke schietincident gebeurde op 8 augustus 2020 op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam.

Volgens het Openbaar Ministerie wilde Van Wijk op de zomerse stranddag voorkomen dat een nep-Rolex van een van zijn vrienden werd gestolen. Van Wijk zou de verdachte hebben aangesproken op zijn gedrag.

El Y. is in mei 2021 door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging. Een vormfout van het OM leidde ertoe dat El Y. alleen voor doodslag werd veroordeeld. Voor het OM staat vast dat Van Wijk is doodgeschoten om de horlogeroof te vergemakkelijken. “De verdachte had zijn zin op het horloge gezet”, aldus de aanklager in hoger beroep.

Lachgasballon
Daarnaast wordt El Y. verdacht van afpersing, wapenhandel en bedreiging. Voordat hij Van Wijk doodschoot met twee schoten in zijn been en borst, zou hij zijn wapen op vrienden van Van Wijk hebben gericht. Zo dreigde hij een van hen door de knie te schieten. Om zijn woorden kracht bij te zetten schoot hij volgens het OM een kogel door een lachgasballon.

“Een vuurwapen meenemen naar een drukke recreatieplek is onbegrijpelijk”, zei de aanklager. “Het intense verdriet om de zinloze dood van Bas is rauw en blijvend. Hij wilde de boel sussen en dat werd hem fataal. En juist dat is niet te verkroppen.”

Persoonlijke omstandigheden
De strafeis van zestien jaar is twee jaar lager dan de officier van justitie in 2021 bij de rechtbank had geëist. De aanklager in hoger beroep zegt meer rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, die verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht.

“Het is nooit mijn bedoeling geweest. Ik begrijp dat jullie me haten”, zei de verdachte tegen de nabestaanden. “Toch hoop ik dat jullie me geloven dat het me enorm spijt. Ik heb domme keuzes gemaakt die ik nooit kan terugdraaien. Ik praat het niet goed, maar ik zat toen in een hele slechte periode in mijn leven. Het enige wat ik kan doen is aan mezelf werken. Ik hoop dat jullie me op een dag kunnen vergeven en verder kunnen met jullie leven.”