OM eist taakstraf tegen Feyenoordfans om belediging en bedreiging

OM eist taakstraf tegen Feyenoordfans om belediging en bedreiging

Geplaatst op 18 april 2023, om 11:20 uur

DORDRECHT – Tegen vier Feyenoordhooligans is dinsdag een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van 30 dagen geëist voor onder meer het omhooghouden van spandoeken met beledigende en bedreigende teksten. Dat gebeurde mei vorig jaar in Tirana, de hoofdstad van Albanië, waar Feyenoord de (verloren) finale van de Conference League speelde tegen AS Roma.

Op de spandoeken stonden grove teksten aan het adres van burgemeester Ahmed Aboutaleb en de voorzitter van de lhbti-supportersvereniging Roze Kameraden. Ook werden Joden beledigd en de Hitlergroet gebracht. Beelden daarvan verschenen op social media, er werd aangifte gedaan. “Het gaat hier om walgelijke teksten waar de onverdraagzaamheid van afdruipt”, zei de officier van justitie. Ze eiste ook een gebiedsverbod rond De Kuip, het stadion van de voetbalclub.

Twee van de verdachten erkenden dat ze betrokken waren bij de beledigende spandoeken. Een 35-jarige man uit Schiedam gaf ruiterlijk toe dat hij dom was geweest. “Een hele domme actie, dat had ik niet moeten doen. Ik kan me voorstellen dat mensen gekwetst zijn.” Een 24-jarige man uit Uden vertelde de politierechter in Dordrecht dat hij inderdaad te zien is op camerabeelden die gemaakt waren in Tirana. “Ik weet er niet meer zo veel van. Ik had erg veel gedronken en normaal drink ik niet.”

Twee andere verdachten ontkenden betrokkenheid. In de rechtbank in Dordrecht staan dinsdag in totaal acht supporters terecht, de politierechter verwacht aan het eind van de dag uitspraak te doen in de zaken van alle verdachten.

Een zitting van komende donderdag tegen een negende verdachte gaat niet door. De 30-jarige man uit Voorburg die onder meer verdacht wordt van brandstichting werd vorige week ook aangehouden als verdachte van rellen tijdens de jaarwisseling in ‘s-Gravendeel.